Yemek Kültürü

Ecdadımızdan miras kalan yemek çeşitlerimizi devam ettirip, bunların sayısını arttırmada bütün bölgelerimiz adeta birbirleri ile yarış içerisindedir. Bağları ile meşhur olan ilçemiz Alaşehir’de bu bölgelerimizden biridir. Diğer yörelerle ortak yapılan, bilinen yemekler dışında, ilçemizin kendisine has bir mutfağı vardır.

OĞMAÇ ÇORBASI

            Kızartılan yağın içerisine su ilave edilir. Su kaynamaya başladıktan sonra tuz atılır. Başka bir tabakta, un ve su karıştırılarak “oğmaç” haline getirilir. Oğmaç, kaynayan suyun içine konularak devamlı olarak karıştırılır. İyice kaynadıktan sonra, üzerine kuru nane ekilerek servis edilir.

SURA

            Küçük bir baş soğan doğrandıktan sonra tavada, kızgın yağda pembeleşesiye kadar kızartılır. Bir miktar pirinç, tuz, karabiber ve maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Koyun kaburgası ikiye ayrılır, tavada kızarttığımız malzeme, kaburganın içine konularak, kaburganın etrafı dikilir. Pişirildikten sonra, fırında iyice kızartılarak servise hazır hale getirilir. Genellikle kurban bayramlarında yapılır.

KABAK AŞI

            Düğün yemeği olarak ün salmıştır. Kabak, kuşbaşı şeklinde doğranır. Üzerine pişmiş nohut, soğan, domates, biber ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Sıcak olarak yenilir.

MEHMETÇİK AŞI

            Domates, biber, soğan kavrulur. İçine su ilave edilerek kaynaması beklenir. Kaynayınca pirinç ilave edilerek pişirilir.

FAVA

            Kuru bakladan yapılan bir yemektir. Suyun içine atılan baklalar eriyinceye kadar pişirilir. Süzgeçten geçirilerek bir kaba konur, donması beklenir. Çatalla bastırılarak şekillendirilir. Üzerine zeytinyağı, yâda domates, biber ve soğanla kavrularak hazırlanan sos üzerine dökülerek servise hazır hale gelir.

DORAK AŞI

            Bir demet nane, bir miktar kuru soğan, kırmızıbiber, domates doğranarak, sırasıyla tencereye dizilir. Zeytinyağı ve tuz ilave edilerek hafif ateşte pişirilmeye bırakılır. Su ilave edilebilir. Bu yemeğe pişirge adı da verilir. Aynı zamanda bu yemeğe un ve yoğurt ilave edilerek tarhana çorbası yapılabilir.

ALCA AŞI

            Soğan yağda kavrulur, salça eklenir, içine su konur. Su kaynadıktan sonra yavaş yavaş börülce, kuru fasulye, mercimek, pirinç ve kuru biber ilave edilerek pişirilir.

EKMEK DOLMASI

            Alaşehir’in meşhur ramazan yemeğidir. Hazırlanan dolmalık ekmeklerin içi çıkarılır. Yağ ile kıyma kavrularak içine ufalanmış ekmek içi ilave edilir. Karabiber ve maydanoz konulur. Bu malzeme ekmeğe doldurulur. Tepsiye konulan ekmeklerin üzerine et suyu gezdirilir. Bu iş iki üç defa tekrarlandıktan sonra, süzülerek fırında kızartılır.

ÇAKIROTLU (ISIRGAN OTLU) PİDE

            Çakırotu kıyılarak iç olarak hazırlanır. Önceden hazırlanan hamurun üzerine konulur, fırına verilir. Piştikten sonra üzerine limonlu zeytinyağı sürülerek servis edilir.

SARAYLI

            Hamur açılarak kurumaya bırakılır. Üzerine susam ve tozşeker serpilir. Kıvrılarak yağlanan tepsiye döşenir. Fırında pişirildikten sonra şerbet ilave edilerek servis yapılır.

ALAŞEHİR KAPAMASI

            Hamur yoğrulduktan sonra ince ince açılır. Küçük küçük karelere bölünür. Hazırlanan hamur bir süre zeyzinyağında bekletilip dinlendirilir. Ayrıca bir kapta kıyma, soğan, karabiber, maydanoz, tuz ve kimyon karıştırılarak hazırlanan malzemeler hamurlara bohça şeklinde yerleştirilir. Dürülen kapama tavada kızartılır, servis sırasında üzerine kaynar et suyu dökülür.

KESİKLİ PİDE

            Kesik (çökelek) , yumurta, baharat ve maydanozdan yapılan malzeme hamurun üzerine konularak odun fırınında pişirilir. Üzerine tereyağı sürülerek parçalara ayrılır ve hazır hale gelir.

KIYMALI PİDE

            Beyaz undan yapılan hamur ince şekilde elle açılır. Dana kıyması, domates, maydanoz, biber, karabiber ve soğan karışımından oluşan malzeme elle açılan hamurun üzerine yeteri kadar konulup yayılır. Elle küreğin üzerine konularak hafif alevle yanan fırında pişirilir. Yakıt olarak meşe odununun kullanılması lezzetini arttırır. Pişirilen pide bıçakla parçalara ayrılıp, tereyağı ile yağlanarak servise hazırlanır.

ALAŞEHİR EKMEĞİ

            Atadan gelme bir gelenek olan tepside ekmek pişirme Alaşehir’de özenle uygulanır. 60 cm genişlikte yapılan ev ekmeği meşe odunuyla fırında pişirilir. Makarnalık sarı buğday unundan yapılan ekmeğe katkı maddesi olarak tuz, C vitamini katılır. Son yıllarda soya fasulyesi unu da ilave edilmeye başlandı. Türkiye’nin her yerinde Alaşehir ekmeği olarak tanınan bu lezzetli temel gıda maddemiz son yıllarda Avrupa’dan gelen vatandaşlarımızca Avrupa’ya götürülerek dünyaca tanınmaya başlanmıştır.

YAPRAK SARMASI

            Yaprak bir süre kaynar suda haşlanır. Kaynatılan yaprağın suyu döküldükten sonra yapraklar ayrı bir kaba alınır. Diğer tarafta pirinç, rendelenmiş soğan, nane, tuz, karabiber, maydanoz, domates ve zeytinyağı ile karıştırılıp hazırlanan iç yapraklara yeteri kadar konularak, yaprakların kenarları katlanıp sigara böreği gibi sarılır. Bu içe istenirse kıyma da ilave edilebilir. Hazırlanan sarmalar tencereye döşenir. Üzerine yağ, limon ve üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Sarmaların üzerine bastıracak kadar bir tabak ile örtülür. Sarmaların dağılmasını önlemek için tabağın üzerine herhangi bir ağırlık (genellikle taş) konulur. Kısık ateşte 45-60 dakika pişirilip, soğutularak servise hazırlanır. Yaprağın insanı rahatlattığı ve sinirleri gevşettiği söylenir.