SOSYAL İŞLER VE YARDIM ESASLARI YÖNETMELİĞİ

KARAR SAYISI     : 2016/9-136                       KARAR TARİHİ     : 03/10/2016 MÜDÜRLÜK/ŞEFLİK  : KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBE EVRAK NO    : 6 NOLU GÜNDEM KARARIN KONU     : YÖNETMELİKLER KARARIN ÖZÜ      : Sosyal İşler ve Yardım Esasları Yönetmeliğinin değerlendirilmesi hk. MECLİS BAŞKANI               :Gökhan KARAÇOBAN (Belediye Başkanı) KATILAN ÜYELER                :Bilgehan NOYAN, Hasan ALICI, Ali UÇAK, Murat  Biber, Hüseyin ÖZBEK, Cafer ÖZKAYA, İclal ALTINAY, İbrahim Barış ACAR, Rukiye KOCATAŞ, Fedai KOZAN, İbrahim BALIK, Mehmet ALTUN, Mehmet Fatih İŞÇİMEN, Adnan BAŞOĞUL, Ömer ZEREN, Mustafa ÖZTÜRK, Ahmet ÖKÜZCÜOĞLU, Mehmet KAYACIK, İbrahim DOĞAN, Ahmet ADAK MAZERETLİ KATILMAYAN ÜYELER   :Yaşar ÇATALDERE MAZERETSİZ KATILMAYAN ÜYELER :Cevdet ERİM, Halil KARA, Adnan TUTAR, İbrahim AKGÜL   KARAR NO: 136 Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Sosyal İşler ve Yardım Esasları Yönetmeliği” nin değerlendirilmesi, Konu ile ilgili Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yazılan ve Başkanlık Makamı tarafından meclise havale olunan 26.09.2016 tarihli yazı meclise okundu. “Müdürlüğümüzce hazırlanan Sosyal İşler ve Yardım Esasları Yönetmeliği’nin Ekim ayı meclis toplantısında görüşülerek karara bağlanması hususunda Bilgi ve gereğini arz…” T.C. ALAŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL İŞLER VE YARDIM ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç                 MADDE 1- Bu Yönetmelik, ALAŞEHİR Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden sosyal ve ekonomik açıdan temel ihtiyaçlarını karşılamayan dar gelirli, yoksul, muhtaç, kimsesiz, engelli, sokakta yaşayan kimsesiz kişiler, öğrenciler, öğrenci aileleri ve şehit aileleri için bütçe imkânları dâhilinde yapılacak ayni ve nakdi sosyal yardımlar ile diğer sosyal hizmetlerin yürütülmesine dair usul ve esasları düzenlemektir.   Kapsam                 MADDE 2- Bu Yönetmelik belediye sınırları içinde belediyece yapılacak sosyal hizmetler ve yardımlar ile bu hizmet ve yardımlardan faydalananları ve faydalanacak durumda olanları kapsar.   Hukukî Dayanak MADDE 3- Bu Yönetmelik, 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi, 15. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile 60. maddesi birinci fıkrasının ( i ) bendi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.   Tanımlar                 MADDE 4- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

  1. Aynî Yardım: Yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, tıbbî araç-gereç ile rehabilitasyon amaçlı protez araç-gereçleri gibi müracaatçının ihtiyacına göre verilecek mal ve malzeme yardımını
  2. Belediye: Alaşehir Belediyesini,
  3. Belediye Başkanı: Alaşehir Belediye Başkanını,
  4. Belediye Encümeni: Alaşehir Belediye Encümenini,
  5. Belediye Meclisi: Alaşehir Belediye Meclisini,
  6. Müdürlük: Alaşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nü,
  7. Nakdi Yardım: Müracaatçıya bu Yönetmelik kapsamında yapılacak para ya da özel anlaşmaları para yerine geçebilecek alışveriş çeki yardımını,
  8. Engelli: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılanma güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiyi,
  9. Engelli Hizmet Birimleri: Engellilerle ilgili bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri vermek üzere belediye bünyesinde kurulacak Engelli Merkezi içinde oluşturulan hizmet birimlerini,
  10. j) Sosyal hizmetler: Kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarını önlenmesi çözümlenmesine yardımcı olunmasını ve hayat standartlarının iyileştirmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünü
  11. k) Sosyal yardım: Bu Yönetmelikte belirtilen şartlan taşıyan kişilere yapılacak aynî ve nakdî yardımları,
  12. l) Yetkili makam: Belediye Başkanı veya görevlendireceği yetkili kişi ya da kişileri,
ifade eder. Sosyal Hizmetlere İlişkin Genel Esaslar MADDE 5- Sosyal hizmetlere ilişkin genel esaslar şunlardır:
  1. Belediye, hemşeriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Beldede yaşayan yetişkinler, yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetleri yürütür, geliştirir ve bu amaçla sosyal tesisler kurabilir.
  2. Bu yönetmelik kapsamına giren sosyal hizmet ve yardımlara ilişkin faaliyetler, belediyenin denetim ve gözetiminde, sivil toplum kuruluşları ile halkın gönüllü katkıları ve katılımı da gözetilerek bir bütünlük içinde yürütülür.
  3. c) Sosyal hizmetler alanında faaliyet gösteren diğer kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği tesis edilerek güç birliği sağlanır ve mevcut kaynaklara en verimli şekilde işlerlik kazandırılır.
    1. Sosyal hizmetlerin yürütülmesi ve sunulmasında sınıf, ırk, dil, din, mezhep veya bölge farklılığı gözetilemez, hizmet talebinin hizmet arzından fazla olması halinde öncelikler, belediyenin mali durumu, hizmetin ivediliği, muhtaç olma derecesi, başvuru veya tespit sırası dikkate alınarak belirlenir.
    2. Sosyal hizmetler, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda Engelli, yaşlı, düşkün, muhtaç, yoksul ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır. Hizmet sunumu insan haysiyet ve vakarına yaraşır şekilde yerine getirilir.
    3. Sosyal hizmetlerin ücretsiz yürütülmesi esastır. Ancak hizmetin niteliği gereği ücret alınması zorunlu olan durumlarda Belediye Meclisince belirlenen ücret tarifesine göre bedel alınabilir.
  Sosyal Yardımlara İlişkin Genel Esaslar                 MADDE 6-  Belediye bu yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan kişilere yardımda bulunabilir. Yardım uygulamalarına ait genel esaslar şunlardır.
  1. a) Belediye ayni ve nakdi yardımlarda bulunur. Bu amaçla bütçeye her yıl ödenek konur. Yıl içerisinde yapılacak sosyal yardımların toplam tutarı, bütçenin % 3’ünü geçemez.
  2. b) Belediye ayni ve nakdi yardım faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlarıyla gerekli işbirliğini sağlayarak sosyal yardım faaliyetlerin bu kurum ve kuruluşların katkısını artırmak için çaba gösterir, gerektiğinde yapılacak yardımları koordine eder.
  3. c) Ayni ve nakdi yardım programların uygulanmasında yaşlı, Engelli, çocuklar, kimsesiz ve düşkünlere öncelik tanınır.
  4. d) Yardım taleplerinin karşılanmasında; Belediyenin mali durumu, hizmetin ivediliği, muhtaç olma derecesi, başvuru veya tespit sırası dikkate alınır.
  İKİNCİ KISIM Sosyal Yardımlar BİRİNCİ BÖLÜM Sosyal Yardımdan Yararlanma Usul Ve Esasları   Sosyal Yardımlardan Yararlanma Hakkı                 MADDE 7- (1)                       Aşağıda belirtilen kişilerin belediyece yapılacak sosyal yardımlardan yararlanmaya hakkı vardır:
  1. Belediye sınırları içinde ikamet eden muhtaç, yoksul, kimsesiz, düşkün ve engelli kişiler ve şehit aileleri,
  2. Belediye sınırları içindeki kamuya ait eğitim kurumlarında eğitimini sürdürmekte olan muhtaç ilköğretim, lise ve yükseköğretim öğrencileri,
  3. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kamuya ait eğitim kurumlarında eğitimini sürdürmekte olan muhtaç ilköğretim, lise ve yükseköğretim öğrenci aileleri,
  4. Afetlere maruz kalmış olup aynî ve nakdî yardıma ihtiyacı olduğu tespit edilen kişiler,
    • Sosyal yardımların yapılmasında temel amaç ihtiyaç sahiplerinin gıda, giyinme, barınma, ısınma, eğitim, sağlık gibi temel nitelikte sosyal ve ekonomik bir sorununun çözümünde ona yardımcı olunmasıdır.
    • Sosyal yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda, vatandaşa en yakın ve en uygun yöntemlerle sunulmasına özen gösterilir. Yapılacak aynî ve nakdî yardımlar karşılıksızdır.
  Başvuru MADDE 8- (1)                       Bu yönetmelik kapsamındaki sosyal yardımlardan yararlanabilecek durumda olanlar Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne başvurur.
  • Başvuru olmasa dahi, basında yer alan veya zabıta birimlerince ya da muhtarlıkça tespit edilip belediyeye bildirilen yoksul, muhtaç, Engelli, kimsesiz ve düşkünlere de re'sen yapılacak inceleme üzerine yardımda bulunulabilir.
  Başvuruda İstenecek Belgeler                 MADDE 9- (1)                       Sosyal Yardımlar; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinde alınan belge ve bilgiler esas alınarak, inceleme ve değerlendirme esasına göre yapılır. Bu inceleme ve değerlendirme esnasında yardım yapılacak kişiden, aşağıdaki belgeler istenir.
  1. a) Nüfus cüzdanı, fotokopisi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  2. b) Yerleşim yeri belgesi veya adres beyan formu,
  3. c) Yardıma muhtaç olduğuna dair belge, ( şehit aileleri için gerekli şehitlik belgesi )
  4. d) Gerektiğinde diğer makam ve kişilerden, Müdürlükçe lüzum duyulan alınacak engelli ise saflık kurulu raporu, geliri ve ihtiyacı ispata elverişli gibi bilgi ve belgeler
  5. e) Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım alıp, almadığını gösteren belge.
(2)           Zabıta personeli marifetiyle yerinde yapılan inceleme sonucu istenen belgeleri yaşlılık veya sağlık sorunları gibi nedenlerle, temin edemeyecek durumda olan kişilere ait belgeler zabıta personeli tarafından temin edilir.   Başvuruların İncelenmesi                 MADDE 10- (1)     Müdürlükçe başvuru veya durum tespit belgeleri bu Yönetmeliğe uygun bulunan kişilerin ekonomik ve sosyal durumunu tespite yönelik olarak gerektiğinde yerinde inceleme yapılarak sosyal inceleme raporu düzenlenir. (2)           Sosyal İnceleme raporunda başvuruların genel durumları, istekleri ve ihtiyaçlarıyla ilgili toplanan bilgiler belirtilir. Başvuranın evrakları Müdürlükçe sosyal inceleme raporuyla birlikte karar bağlanmak üzere “ Sosyal Yardım Kurulu ”na gönderilir.   İKİNCİ BÖLÜM Sosyal Yardım Kurulu Sosyal Yardım Kurulunun Oluşumu ve Çalışma Esasları MADDE 11- (1)     Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak sosyal hizmet ve yardımlar Belediye Başkanınca görevlendirilecek Müdür ve Belediye Meclisinde yer alan Siyasi parti guruplarından 2 şer kişiden oluşan 7 kişilik Sosyal Yardım Kurulu tarafından yürütülür. Kurulun başkanı, Belediye Başkanı tarafından belirlenir (2)           Sosyal Yardım Kurulu üyelerinin görev süresi 2 yıldır. Başkan gerekli görmesi durumunda süresinden önce üyeleri değiştirebilir. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. (3)           Sosyal Yardım Kurulu; üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik olması halinde başkanın bulunduğu taraf üstün sayılır. (4)           Sosyal Yardım Kurulu, başkanın çağrısı üzerine gerekli oldukça toplanır. (5)           Sosyal hizmet ve yardım iş ve işlemlerinin yürütülmesi için Belediye tarafından yeteri kadar büro personeli görevlendirilir, gerekli araç, gereç ve bürolar tahsis olunur. (6)           Sosyal Yardım Kurulunun adil şeffaf karar vermesine katkı sağlamak amacıyla idare tarafından yaptırılan, Hane Halkı Araştırması gibi, araştırma ve anket uygulamaları sonucunda elde edilecek veriler ile komisyonda görevli personel ve zabıta tarafından tutulan raporlar Sosyal Hizmet ve Sosyal Yardım Kurulunun çalışmalarında değerlendirmeye alınır. Sosyal Yardım Kurulunun Görev ve Yetkileri MADDE 12-  Sosyal Yardım Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır.
  1. Maddeye uygun olarak sosyal yardım talebiyle Belediyeye müracaat eden veya belediyece tespit edilen yoksul ve muhtaç kişilerin durumlarını değerlendirerek yardım yapılmasının uygun olup olmadığına, uygun bulunması durumunda yapılacak yardımların miktarı, süresi ve şekli ile ilgili uygunluk görüşü vermek.
  2. Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde sosyal yardım ve hizmetlerden yararlanacak kişilerde aranacak şartları tespit etmek, uygulamanın ne yönde yapılması gerektiği hakkında harcama yetkilisinin kararını esas olmak üzere uygunluk görüşü vermek,
  3. Bütçe yılı içinde toplu halde yapılacak toplu gıda, barınma, yakacak, eğitim bursu gibi ayni veya nakdi sosyal yardımların miktarı, süresi ve şekli ile ilgili olarak, belediyenin bu amaçla geçmiş yıllarda yaptığı yardımları, belediyeye yapılan yardım başvuruları, güncel ihtiyaç durumlarını ve bütçe imkânlarını dikkate alarak genel uygunluk görüşü vermek,
  4. d) Belediye Başkanının sosyal hizmet ve yardımlarla ilgili vereceği diğer görevleri yapmak.
  ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Nakdi Yardımlar Nakdi Yardım MADDE 13- (1)     Belediye dar gelirlilere, muhtaç, yoksul, düşkün, kimsesiz ve Engellilere, şehit ailelerine, ekonomik zorluklar yaşayan öğrenci ve ailelerine sosyal, sağlık ve ekonomik sorunlarının çözümünde yardımcı olabilmek amacıyla nakdi yardımda bulunabilir. Yapılacak nakdi yardımların miktarı ve süresi müdürlüğün teklifi üzerine veya re’sen Sosyal Yardım Kurulu tarafından muhtaçlık durumu dikkate alınarak belirlenir. (2)           Tabiiyetine bakılmaksızın ilçe sınırları dâhilinde bir yerleşim bölgesine gelip de imkânsızlıklar nedeniyle yaşadığı yere dönemeyen veya ilçe sınırlan içinde bulunduğu sırada hastalığı nedeniyle hastanelerde tedavi edilmesi gereken ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlara durumlarını doktor raporuyla belgelemeleri durumunda ikametgâh belgesi aranmaksızın kimlikleri ve hastalık evraklarıyla nakdi ödeme yapılabilir. (3)           Belediye sınırları içinde afetlerden zarar görenlere de Sosyal Yardım Kurulun tarafından belirlenecek miktarda nakdi yardım yapılabilir.
  • Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması için, Sosyal Yardım Kurulu kararı ile nakdi yardım yapılabilecek kişi veya ailelere, temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere para yerine geçebilen alışveriş çeki (kuponu) dağıtabilir.. Bu çekler ile alışveriş yaptırmayı, hizmet vermeyi kabul eden gerçek ve /veya tüzel kişilerle sözleşmeler yapılabilir. Alışveriş yapılan merkezlere alışveriş çeki (kupon) meblağ ödenebilir.
  DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Aynî Yardımlar Ayni Yardım                 MADDE 14- (1)     Belediye sınırları içinde ikamet eden ve bu Yönetmelik kapsamında sosyal yardımlardan yararlanma hakkına sahip bulunan kimselere gıda, yakacak, giyecek, kırtasiye gibi ayni yardımlarda bulunabilir.
  • Gıda, yakacak, kırtasiye, giyecek gibi temel ihtiyaç konusu aynî yardımlar, Müdürlüğün teklifi üzerine Sosyal Yardım kurulunca belirlenecek sayı içerik ve miktarda harcama yetkilisinin talimatı ile yapılabilir.
  • İlaç, tıbbi araç – gereç Engelliler için tekerlekli sandalye, koltuk değneği, rehabilitasyon amaçlı protez araç-gereçler gibi ayni yardımlarda ihtiyaç sahibinin başvurusu veya belediyenin resen yapacağı tespit üzerine, Sosyal Yardım kurulunun uygunluk görüşü ve harcama yetkilisinin onayı ile yardımda bulunabilir.
(4)           Ayni yardımlar; Belediye sınırları içerisinde ikamet eden kimsesiz muhtaç ve dar gelirli ailelerden vefat eden olduğunda cenaze evine yemek yaptırılması Türk Kültür ve gelenekleri arasında yer aldığından kimsesiz, muhtaç ve dar gelirli ailelere doğrudan temin yöntemi ile yemek verilmesi olarak yapılabilir. (5)           Ayni yardımdan yararlanacak kişilerden bu yönetmeliğin 9. Maddesinde belirtilen evraklar istenir. İlk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik ayni yardımlar için okul müdürlüklerince öğrencinin durumuna dair verilen bilgi ve belge yeterlidir. (6)           Ayni yardımlar, İlçemizde sosyal, kültürel ve sportif alanda faaliyet gösteren amatör spor kulüpleri ile Alaşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Tiyatro, folklor ekibine ulaşım, konaklama, yemek, malzeme ve kıyafet yardımı yapılır. (7)           Ayni yardımların dağıtılmasında muhtarlıklar, sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile de işbirliği yapılabilir. (8)           Aynî yardımlar bir defada veya periyodik olarak yapılabilir.   Ayni Yardımlarda satın alma işlemleri. MADDE 15- (1)     Ayni yardımlarda kullanılacak mal ve malzemelerin alımında 04.01.2002 tarihinde kabul edilip 22.01.2002 tarih ve 24648 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanun hükümleri uygulanır. (2)           Ayni yardımlarda kullanılmak üzere bağışlanmış mal ve malzeme de bu Yönetmelikle tespit edilmiş esaslara göre dağıtılır.   Ayni Yardımların Dağıtımı MADDE 16- (1)     Belediyece bu yönetmelik kapsamında ki kimselere dağıtılmak üzere Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre alımı gerçekleştirilen veya sosyal yardımlarda kullanılmak üzere Belediyeye bağışlanan gıda, yakacak giyecek, kırtasiye malzemesi gibi ayni yardımlar, Belediye personeli ve araçlarıyla muhtaç ve yoksul kişilere en uygun yöntemlerle dağıtılır. Gerektiğinde muhtarlar sivil toplum ve kamu kuruluşlarıyla dağıtıma yönelik işbirliği yapılabilir. (2)           Ayni yardımların dağıtımı üçüncü şahıslardan hizmet alımı şeklinde yaptırılabilir. (3)           Temel ihtiyaç konusu yardımlar; ihtiyaç maddelerinin Belediyece temin edilip dağıtılması veya belirlenmiş harcamalar için kullanılabilecek şekilde belediyece bastırılacak alışveriş çeki (kupon) verilmesi şeklinde yapılabilir. Bu çekler (kupon) ile alışveriş yaptırmayı, hizmet vermeyi kabul eden gerçek veya tüzel kişilerle sözleşme yapılabilir. Alışveriş yapılan merkezlere alışveriş çeki (kupon) ve benzeri karşılığı meblağ ödenir.   ÜÇÜNCÜ KISIM SOSYAL HİZMETLER Engelli Merkezleri ve Hizmet Birimleri                 MADDE 17-(1)      Belediye, engellilerle ilgili, bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri vermek üzere müdürlük bünyesinde engelli merkezi ve bu merkeze bağlı engelli merkezleri oluşturabilir. (2)           Engelli merkezi; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan özrü ortadan kaldırmak veya Engelliliğin etkilerini mümkün olan en az düzeye indirmek, Engelli ye yeniden fiziksel, zihinsel, psikolojik, ruhsal, sosyal, meslekî ve ekonomik yararlılık alanlarında başarabileceği en üst düzeyde yetenekler kazandırarak; evinde işinde ve sosyal yaşamında kendine ve topluma yeterli olabilmesi ve Engellilerin toplum ile bütünleşmesi amacıyla gerekli koruyucu, tıbbi, mesleki, eğitsel rekreasyon ve pisiko-sosyal hizmetleri bu merkez bünyesinde oluşturulacak Engelli hizmet birimleri ve diğer kurum kuruluşlarda işbirliği içinde yürütmeye çalışır. (3)          Bu birimler, faaliyetlerini engellilere hizmet amacıyla kurulmuş vakıf, dernek ve bunların üst kuruluşlarıyla işbirliği halinde sürdürürler. Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak engellilere yönelik faaliyetlerle ilgili olarak engelli dernek ve vakıfları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. (4)           Belediye; engellilere yönelik hizmetlerin yapılmasında beldede dayanışma ve katılımı sağlamak, hizmetlerde etkinlik, tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla gönüllü kişilerin katılımına yönelik programlar uygulayabilir.   DÖRDÜNCÜ KISIM GİDERLERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Harcama talimatı                 MADDE 18- Bütçenin sosyal hizmet ve yardım ödeneğinden harcama yapılabilmesi, Harcama Yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır.   Muhasebe yetkilisi                 MADDE 19- Sosyal hizmet ve yardım harcamalarına ilişkin işlemlerinin Muhasebe Yetkilisi Alaşehir Belediyesi Muhasebe Yetkilisidir. Gerçekleştirme belgeleri ve ödeme işlemleri                 MADDE 20- (1)     Sosyal hizmet ve yardım giderlerinin mevzuata uygun biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak üzere harcama yetkilisi tarafından bir personel mutemet olarak görevlendirilir veya kurum mutemedi ile yaptırılır. (2)           Sosyal hizmet ve yardımlarla ilgili ödeme için gerekli belgenin hazırlanması işi, gerçekleştirme görevlileri tarafından yapılır. (3)           Giderlerin gerçekleştirilmesi harcama yetkilisinin ödeme emri belgesini imzalaması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.   Ödeme yapılacak kişiler                 MADDE 21- (1)     Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak nakit yardım ödemeleri, hak sahibine, vekiline, velisine, vasisine, ilgili kişi veya kuruma imza karşılığında yapılır. Ödemenin yapılacağı kişi aşağıda belirtilen belgelere göre tespit edilir. (2)           Yardım yapılacaklar; özürlü, yaşlı ve hasta olmak gibi sebeplerden dolayı alacakları nakdi yardımı verecekleri imzalı vekâlet ve kimlik fotokopilerini de eklemek suretiyle vekil edecekleri kişilere ödeme yapılabilecektir. Ödeme yapılan kişilerin onaylı kimlik örnekleri ödeme belgesine bağlanır. Ödemelerin hak sahiplerinin banka hesaplarına aktarılması suretiyle ödenmesinde; hak sahibinin, müdürlükçe onaylanmış yazılı talebi gerekir.   Ödeme Belgeleri ve bağlanacak kanıtlayıcı belgeler                 MADDE 22- (1)     Bütçeden nakden yapılacak yardım harcamalarında, ödeme emri belgesi düzenlenir. (2)           Ödeme belgesi en az iki nüsha düzenlenir. İlk nüshası, kanıtlayıcı belgelerle birlikte muhasebe biriminde, ikinci nüshası ise eki kanıtlayıcı belgelerin ikinci nüshası veya onaylı suretleri ile birlikte harcamanın yapıldığı birimde saklanır. (3)           Kanıtlayıcı belgeler, sosyal yardım harcamalarının belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak yapıldığına ve gerçekleştirildiğine ilişkin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca düzenlenip onaylanan belgelerdir. (4)           Bütçeden nakden yapılacak sosyal yardım ödemelerinde ödeme belgesine yardım yapılacak kişinin başvuru evrakları, Sosyal yardım Kurulunun raporu, ödemenin yapıldığına dair makbuz suretleri,  ödeme yapılanların nüfus cüzdan fotokopileri ile yetki belgeleri ve gerekli görülen diğer belgeler kanıtlayıcı belge olarak eklenir.   Kayıt, takip ve kontrol sistemi                 MADDE 23- (1)     Ayni ve nakdi yardım hizmetlerinin yürütülmesinde uygulamanın devamlı takibi esastır. Müdürlük, yardım yapılan kişilerle ilgili bilgi ve belgeleri düzenli olarak tutmak, muhafaza etmekle yükümlüdür. (2)           Belediyece gerekli görülen hallerde yardım için müracaat eden kişilerle ilgili olarak sosyal yardım kurulu tarafından diğer belediyelerden, muhtarlıklardan veya kaymakamlıklardan yardım alıp almadığına dair bilgi ve belge istenebilir.   BEŞİNCİ KISIM Çeşitli Hükümler Belediye sınırları dışına yapılabilecek sosyal yardımlar                 MADDE 24- (1)     Belediye 5393 sayılı Belediye Kanununun 53. Maddesi gereğince belediye sınırları dışında doğal afetler meydana gelmesi durumunda, Belediye Başkanınca bu bölgelere gerekli yardım ve destek sağlanabilir. Yardımlar ayni ve nakdi olabilir (2)           Belediye gerektiğinde diğer afet bölgelerine personel araç gereç ve gerekli diğer donanımı sevk ederek destek sağlayabilir. Bu amaçla yapılan tüm masraflar belediye bütçesinden karşılanır.   Yürürlük MADDE 25-  Bu Yönetmelik Belediye Meclisi tarafından kabulü ile yürürlüğe girer.   Yürütme MADDE 26- Bu Yönetmelik hükümleri Alaşehir Belediye Başkanı tarafından yürütülür.     Yönetmelikle ilgili yapılan açıklamalarda 7 kişilik bir kurulun oluşturulacağı, bu kurulda her parti grubundan üyenin bulunacağı bu isimlerin de Milliyetçi hareket partisinden Bilgehan Noyan ve İclal Altınay, Cumhuriyet Halk Partisinden Ahmet Adak ve Mehmet Kayacık, Adalet ve Kalkınma Partisinden de Yaşar Çataldere ve Mehmet Altun’un olacağı ve Meclis Üyelerine Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Erkan Boğa’nın eşlik edeceği belirtildi. Belediye Başkanımızca Yönetmelik oylamaya sunuldu ve yapılan oylamada Belediye Başkanımız ve oturumda mevcut tüm üyelerin evet oylarıyla oybirliği ile kabul edildi. 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/m fıkrasına istinaden alınan bu karara istinaden ilgili Yönetmeliğin Belediyemiz İlan Tahtası ve Web Sitesinde yayınlanmasına gereği için Karar sureti ve eklerinin Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü ve bilgilendirme açısından da ilgili Meclis üyelerine gönderilmesine karar verildi.           GÖKHAN KARAÇOBAN     MUSTAFA ÖZTÜRK       CAFER ÖZKAYA        İCLAL ALTINAY     BELEDİYE BAŞKANI      MECLİS KATİBİ       MECLİS KATİBİ       MECLİS KATİBİ