ALAŞEHİR BELEDİYESİ
Kırsal Hizmetler Müdürlüğü
Sokak Hayvanları Hakkında Basın Açıklaması
Veteriner Hekim: Hüseyin Somuncu
Sevgili Alaşehirliler, İlçemizdeki sokak hayvanları ile ilgili değişik tarzda şikâyetler gelmektedir. Bu şikâyetleri genelde iki kategoride toplayabiliriz.
Elbette her iki kategorideki şikâyetlerle gelen vatandaşlarımızın istekleri veya şikâyetleri son derece doğaldır. Lakin yıllardır bırakın Alaşehir ilçesini ülke genelinde dahi sokak hayvanları ile ilgili sorunlar için bir eylem planının olmaması maalesef her geçen yıl sokak hayvanları ile ilgili sorunları katlayarak artırmaktadır. Almanya, Norveç ve İsviçre’de rutin olarak kısırlaştırma yapılmamasına rağmen sahipsiz köpek bulunmamaktadır. Bunun nedeni bu ülkedeki yasalar ve hayvan sahiplerinin sorumluluk bilincidir. Ülkemizde ise sokak hayvanları popülâsyonunu yönetmek adına bir çalışma yoktur. Hatta ülkemize özgü olarak sorumsuz belediyeler tarafından köpekler diğer belediye sınırları içerisine atılarak geçici çözümler üretilmeye çalışılmaktadır.
Alaşehir Belediyesi olarak bu sorunun çözümü konusunda elbette üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirecektir ve de getirmektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu dikkate alınarak Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir. Bu çalışmalardaki temel amacımız sokaklarımda bulunan sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam haklarına saygı göstererek, onların yaşam refahını artırırken aynı zamanda ilçemiz Alaşehir’in çevre şartları dikkate alınarak sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması hedeflenmektedir.
Teoriye göre bir dişi köpek 6 (altı) yılda 67.000 toruna sahip olabilmektedir. Bu nedenle de Alaşehir’imiz için bilimsel olarak kabul gören ve WHO’NUN ( Dünya Sağlık Örgütü ) önerileri doğrultusunda sokak hayvanları için bir eylem planı oluşturulmuştur ve uygulamaya konulmuştur. Bu eylem planıyla amaçlanan rehabilitasyon merkezlerinde hayvanların bekletilmeden kısırlaştırılıp aşılanması ve tekrar yerine bırakılması ( 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu bunu emreder ) ve böylece üremesi kontrol altına alınmış sokak hayvanlarının belirli bir süre içerisinde kabul edilebilir sayıda sağlıklı, saldırgan olmayan, aşılı olduğu için kuduz yönünden risk taşımayan köpeklerin sokağa bırakılmasıdır.
Sonuç olarak;
Bilimsel ilgisi olmayan, sadece günü kurtarmak adına plansız ve programsız yapılan uygulamalar başarısız olmaya mahkûmdur. Hazırlamış olduğumuz eylem planı dâhilinde yapacağımız çalışmalar belki bir süreci kapsayacaktır ama kalıcı bir çözüm olacağı da muhakkaktır. Bu nedenle Alaşehirli hemşerilerimizin bu konuda biraz sabırlı olmaları ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmaları arzusunu taşımaktayız.
Saygılarımla.