Alaşehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Süleyman Morgül, soba ve doğalgaz kullanımı kaynaklı karbonmonoksit zehirlemelerine karşı vatandaşları uyardı. Basit uygulamalarla zehirlenme hadiselerinin önüne geçilebileceğini belirten Morgül, “Zehirlenme belirtileri hissettiğiniz anda 114 Sağlık Bakanlığı Zehir Danışma Merkezi ya da 110 Nolu İtfaiye Müdürlüğü’nü arayınız” dedi.
Kış aylarının en soğuk günlerinde sıkça yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken İtfaiye Müdürü Süleyman Morgül, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Karbonmonoksitin renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olmasından dolayı algılanmasının güç olduğunun altını çizen Morgül, zehirlenmelerin de kapalı ortamlarda açık ocak, bacası çekmeyen soba, mangal, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması sonucu meydana geldiğini belirtti. Morgül vatandaşlara şu uyarılarda bulundu; “Zehirlenme vakaları baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, terleme, bulantı, kusma belirtileriyle baş göstermektedir. Özellikle vücut uyku esnasında zehirlenme belirtilerini algılayamaz, bu nedenle ölüm olayları genellikle gece uyku sırasında meydana gelir. Sobalı ortamlarda aşırı uyku gelmesi durumunda da karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilmelidir”
Zehirlenmelere karşı alınacak önlemleri sıralayan Morgül, özellikle soba satın alınırken TSE belgeli ve yanma verimi yüksek sobaların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “İzin belgesi olan satıcılardan kömür alarak, kullandığınız yakıtın standartlara uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Ayrıca soba kurmadan önce sobayı, boruları ve bacaları mutlaka temizleyin. Bunun yanı sıra yanan kömür üzerine su dökülerek söndürmeyin, sobanın kurulu olduğu odada yatılmak zorundaysanız sobanın sönmüş olduğundan emin olun.” dedi.
HAYAT KURTARAN NUMARALAR
Vatandaşların herhangi bir zehirlenme belirtisi hissettiği anda ücretsiz olarak 110 Nolu İtfaiye Müdürlüğü ile 114 Sağlık Bakanlığı Zehir Danışma Merkezi’ni aramaları gerektiğini belirten İtfaiye Müdürü Süleyman Morgül, “Doğalgaz şebekesi arızalarında ya da koku almanız durumunda 187 Nolu Doğalgaz Arıza Servisi’ni ve 110 Nolu İtfaiye Müdürlüğü’nü aramanız hayatınızı kurtaracaktır. Tıbbi Müdahaleler için de 114 Sağlık Bakanlığı Zehir Danışma Merkezi’ni aramalısınız. Bizler Manisa Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri olarak vatandaşlarımızın can ve mal kaybı yaşamamaları adına 24 saat görevimizin başında Manisalılar için hizmet vermekteyiz. Kentimizde soba ya da doğalgaz zehirlenme vakaları yaşanmamasını diliyor, kış ayını kazasız bir şekilde geçirmenizi temenni ediyoruz.”şeklinde konuştu.