ALAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. GÖKHAN KARAÇOBAN, BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA İLÇELERİN GENEL BÜTÇEDEN ALACAKLARI PAYLARIN BELLİ OLDUĞUNU, ALAŞEHİR’İN PAYINDA YÜZDE 2’LİK BİR ARTIŞININ SÖZ KONUSU OLDUĞUNU SÖYLEDİ. KARAÇOBAN, MERKEZ BELEDİYESİ OLARAK YENİ MAHALLELERE HİZMET VE YATIRIM GÖTÜRMEK İÇİN MECLİS KARARI ALDIKLARINI DA BELİRTTİ.
Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, 6360 Sayılı Kanun'la Büyükşehir statüsüne kavuşan Manisa'daki ilçe belediyelerinin Genel Bütçe Vergi Gelirleri'nden alacakları paylar bazı ilçelerde artış, bazı ilçelerde ise azalma gösterdiğini belirterek, “Söz konusu paydan Alaşehir’in alacağı pay yüzde 2 artış gösteriyor.”dedi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2011 yılı verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada, büyükşehir belediyelerinin yeni kanuna göre İller Bankası'ndan alacakları payları belirledi. Yeni yasaya göre ilçelerin nüfus ve yüz ölçümü başta olmak üzere toplam 17 kriterin baz alınmasıyla yapılan hesaplama sonunda, Manisa'nın ilçeleri arasında merkezi bütçeden en fazla geliri yüzde 58'lik artışla Saruhanlı Belediyesi alacak. İller Bankası payında en fazla azalma ise, yüzde 39'luk eksilmeyle Turgutlu'da görülecek. Bunların yanında vatandaşa 26 çeşit yeni vergi yükü yüklenecek.
ALAŞEHİR’İN PAYI YÜZDE 2 ARTACAK
Yapılan hesaplama sonunda İller Bankası payında artış görülecek ilçeler ve artış oranları şöyle: Saruhanlı yüzde 58, Selendi yüzde 48, Gördes yüzde 46, Demirci yüzde 29, Sarıgöl yüzde 10, Köprübaşı yüzde 7, Alaşehir yüzde 2.
İller Bankası payı azalan ilçeler ve azalma oranları ise şöyle: Turgutlu yüzde 39, Gölmarmara yüzde 32, Kırkağaç yüzde 27, Soma yüzde 26, Akhisar yüzde 25, Ahmetli yüzde 20, Salihli yüzde 13, Kula yüzde 11.
ALAŞEHİR BELEDİYESİ YENİ YASAYA HAZIRLIKLI
6360 Sayılı Kanun’un resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından Alaşehir Belediyesi de yeni yasayla uyumlu çalışmak için kolları sıvadı. Alaşehir Belediye Meclisi toplanarak mahalleye dönüşen köy ve beldelere hizmet götürülmesi konusunda meclis kararı aldı. Toplantıda yeni yasa ile birer mahalleye dönüşen eski köylere götürülecek hizmet ve yapılacak yatırımlar için bir plan ve program belirlenecek.
Manisa’nın da içerisinde olduğu ve 13 il merkezini kapsayan yeni Büyükşehir yasa tasarısı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, coğrafi bakımdan ayrıca değerlendirilmesi gereken söz konusu yasa çerçevesinde; Alaşehir’in 6 beldesi ve 65 köyün tüzel kişiliğinin sona ereceğini söyledi. Karaçoban, “Alaşehir bu çerçevede 86 mahalleden teşekkül olacak. Söz konusu yasanın içeriği hakkında tam bir bilgiye hiç kimse vakıf değil. İl ve ilçelerin idari yapısı ile vatandaşların sosyo-ekonomik yapılarına zarar gelmeyecek şekilde düzenlemeler yapılmalıydı. Bu süreçte; vatandaşın ve sivil toplum kuruluşlarının bilgi, katkı ve görüşleri alınmalıydı. Maalesef bu yapılmadı. Söz konusu yasa 56 milyon vatandaşı ilgilendiriyor.”dedi.
“YENİ MAHALLERİMİZE YATIRIM VE HİZMET GÖTÜRECEĞİZ”
Alaşehir’in büyükşehir yasasıyla birlikte 86 yeni mahallesiyle bir bütün olduğunu belirten Karaçoban, “Merkez belediyesi olarak, yeni mahallelerimize hizmet ve yatırım yapmak için altyapı ve fizibilite çalışmalarına başladık. Bu konuda meclis kararımızı aldık. Belli bir plan ve program çerçevesinde yıl içerisinde köylerimize ve beldelerimize hizmet götüreceğiz. Bu durum bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor.”şeklinde konuştu.