Halk Hekimliği

            Anadolu insanının büyük bir bölümü, her türlü imkânlara sahip olan şehir merkezlerinin ve ilçelerin dışında yaşamak zorundadır. Hal böyle olunca; hastaların şifa bulması, dertlerine deva olması için, atalarımızdan miras kalan tabii ilaçlar kullanılarak çare aranılmıştır. Bu ilaçlar binlerce yıllık tecrübelerin neticesinde ortaya çıkmış ve bunlarla pek çok hastanın şifa bulması sağlanmıştır. Anadolu insanı, adeta kendi kendisinin doktoru olarak, lokman hekim misali pek çok ilaç bulmuş, halk hekimliği yaygın bir hale gelmiştir. Alaşehir yöresinde halk hekimliği bütün canlılığı ile yaşatılmakta elleriyle yaptıkları ilaçları gönüllerinden yükselen dualarla yoğurup, hastalarına şifa aramaktadırlar. Yapılan bu ilaçları şöyle özetleye biliriz.

TARHANA YAKISI

            Karın ağrılarının giderilmesinde yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Soğan, maydanoz, pekmez ve tarhana lapa yapılıp, üzerine zeytinyağı sürüldükten sonra karına vurularak sarılır.

KIZILCA

            Bu ilaçta karın ağrıları için kullanılır. Börülce, çam kabuğu, susam, pekmez, ebegümeci, arpa unu ve yumurta iyice karıştırılarak bir beze yayılır. Hazırlanan bez karna sarılır.

KÜL BASTI

            Vücudun çeşitli yerlerinde sancılar için yapılan bir ilaçtır. Kül kavrulur ve üzerine su dökülür, bir beze yayıldıktan sonra ağrıyan yere sarılır.

GORUK EKŞİSİ

            Bağırsak bozukluğu için kullanılan bir ilaçtır. Goruk ekşisi ile kahve karıştırılarak içilir.

BULGUR LAPASI

            Ayak ve kol incinmeleri için kullanılır. Bulgur kaynatılarak pişirildikten sonra incinen yere sarılır.

ÖKSÜRÜK ŞURUBU

            Kiraz sapı, nane, maydanoz, kekik, dağ çayı, ayva yaprağı, gülhatmi çiçeği, pelin, papatya, melengiç yaprağı, kuşdili, kanyak ve aspirin karıştırılarak kaynatıldıktan sonra şeker ilave edilir. Öksürük, nefes daralması, bronşit gibi hastalılar için kullanılır.

DİLSİZ HAMURU

            Çocukların mide ağrıları için kullanılır. İki soğan doğranarak un ilave edilir, su ile karıştırıldıktan sonra zeytinyağı ile beraber vurulur. Bu ilaç yapılırken konuşulmamaya dikkat edilir.

SU NANESİ

            Romatizma ağrılarına iyi gelen bu ilaç, su nanesi bitkisinin bir bez ile vücudun ağrıyan yerine sarılması ile kullanılır.

KIRKDAMAR OTU

            Çıbanın çabuk olgunlaşmasını sağlayan bir ilaçtır. Kırkdamar otu çıbanın üzerine sarılır, çıban patlayıncaya kadar bu işlem devam edilir.

MERCAN KÖŞKÜ

            Kalp ve mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ilaç, mercan köşkü bitkisinin limonla kaynatılmasıyla elde edilir. İçilerek kullanılır.

ŞEVKETİ BOSTAN

            Böbrek ağrıları için, şevketi bostan adlı bitki kaynatılarak içilir. Bunlardan başka ilçemizde; zehirlenen kişilere sarımsaklı ayran içirilir. Baş ağrılarında ise az miktarda sarımsak ezilerek bir bezin üzerine yayılır ve alına sarılır. Güneş yanığı için ise, yumurta akı kullanılır. Bol miktarda yumurta akı güneş yanığı olan yerlere sürülür.