Alaşehir Belediyesi’nden İstanbul’a gönül köprüsü
Alaşehir Belediyesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin katkılarıyla İstanbul'a gönül köprüsü kurdu. Üniversitenin öğrenci ve hocalarının hazırladığı Alaşehir resim sergisi İstanbul'da açıldı. Açılışa Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, meclis üyeleri, daire müdürleri ve Alaşehirliler katıldı.
Alaşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri ile öğretim üyelerinin hazırladığı “Alaşehir” konulu fotoğraf sergisi 17 Şubat 2015 Salı günü İstanbul’da açıldı. Açılışa Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, meclis üyeleri, daire müdürleri ve Alaşehirliler katıldı.
ÖĞRENCİLER SUNUM YAPTI, KARAÇOBAN, ALAŞEHİR’İ ANLATTI
Fındıklıdaki Mimar Sinan Holü’nde açılan fotoğraf sergisi öncesinde geçtiğimiz yaz Alaşehir’e gelerek incelemelerde bulunan Şehir ve Bölge Planlama öğrencilerinin Alaşehir’in fiziki, mimari, ekonomik ve diğer yönlerden gelişmesi için hazırladıkları sunum Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Belediye Başkan Yardımcısı Muammer İbişoğlu, Başkan Danışmanı Sami Çeltikoğlu ile belediyenin mimar ve şehir plancıları ve belediye meclis üyelerine izlettirildi. Öğrencilerin sunumu öncesi Belediye Başkanı Karaçoban, öğrencilere Alaşehir’i tanıtan ve anlatan bir konuşma yaptı. Karaçoban ayrıca her bir sunum sonrası söz alarak öğrencilere Alaşehir’in son imar durumu ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Öğle yemeğinden sonra devam eden sununlar sonrası Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban ve beraberindeki heyet Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Konuk’u makamında ziyaret ederek bir süre sohbet etme imkânı buldu.
Ziyaretin ardından “Alaşehir” konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Sergide geçtiğimiz Alaşehir’e gelen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri ile öğretim üyelerinin Alaşehir’de çektiği fotoğraflar sergilendi. Fotoğraf sergisine Uluslar arası Yerel Yönetimler İşbirliği Derneği Başkanı Mustafa Başkurt, Ege Bir Dernek Başkanı İsmail Gürol Uğurlu, İstanbul’da yaşayan Piyadeliler Gurubu Başkanı Ali Bozkaya ve İstanbul’da yaşayan bazı Alaşehirli vatandaşlar da katıldı.
Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, öğrencilerin sunumu öncesi bir konuşma yaptı. Başkan Karaçoban, konuşmasında şunları söyledi;“Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin değerli hocaları, sevgili öğrenciler, ÂL Şehrimizden gelen kıymetli arkadaşlarım, “ÂL Şehir, İstanbul’da” deyince heyecanlanıp, işini gücünü bırakıp bizleri yalnız bırakmayan, “bizim üzerimize düşen bir şey var mı?”, “bizler de hazırlık yapalım mı?” diye arayıp/soran, memleketimizin o sıcaklığını ve samimiyetini yansıtan İstanbul’da yaşayan çok değerli hemşerilerim Ve bu “ÂL” etkinlikte bizleri yalnız bırakmayan tüm konuklar,
Hanımefendiler, Beyefendiler, katılımınızdan dolayı sizlere tek tek teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.
Hafızalarımızı tazeleyip bu, “ÂLÂ Şehre” geçmişten günümüze gelelim mi?
Eldeki mevcut kaynaklar ışığında; MÖ 150-138 yılları arasında, Bergama Krallığı tarafından Philadelphia yani “Kardeşseverlik” adı ile kurulan şehrimiz, Roma’lılar ve Bizanslılara ev sahipliği yapmıştır. İncil’de Philadelphia ve St. John Kilisesi olarak adı geçen, Hıristiyanlığın teşkilatlanıp, yayılma çalışmalarının sürdürüldüğü, ilk yedi kentten biri olarak öne çıkan Alaşehir, yılda yaklaşık 25.000 turisti ağırlamaktadır. Anadolu Selçuklu döneminde “Alaşehir Savaşı” burada gerçekleşmiş ve 1389 yılında Sultan Yıldırım Beyazıt Han, yüksek bir tepeden şehre bakarak ne “ÂLÂ Şehir” diyerek, ilçemizin isim babalığını yapmıştır. Tüm bu tarihi geçmişin üzerine 3 bin yıllık Dionysos Şarap Tanrısının mozaiği de eklenince çok mu iddialı oluyoruz bilemiyorum?
Alaşehir’in tarihi olarak, son en büyük özelliği ise yakın geçmişte, Kurtuluş Savaşında, Yunan işgaline karşı direnişin merkezi olarak öne çıkmış olmasıdır. Milli Mücadelenin ilk organize ve bölgesel toplantısı, Alaşehir’de yapılmıştır. 02 Ocak 1921’de teşkilatlanıp, bundan 95 yıl önce de belediye olmuştur.
İlk imar planı Mühendis Ali Bey tarafından 1922’li yıllarda “Şehir Yerleşim Planları” adı ile hazırlanmış ve ilk resmi imar planı 1971 yılında yapılmıştır. Ve Alaşehir Belediyesi tarihinde ilk Şehir Plancısı’nı 2012 tarihinde görevlendirmiştir.
Kent dediğimiz organik bir yapıdır aslında. Hayata dair her şeyi içerisinde barındırıyor. Ve baktığımızda Şehir Planlama da interdisipliner bir dal olarak karşımıza çıkıyor. Şehir ve Bölge Planlama aslında; kaynakların optimum dağılımını sağlamak ve bölgesel eşitsizlikleri ortadan kaldırmak üzere, topluma ve mekâna yatırımı amaçlayan bir faaliyettir.
Sizlerin yaptığı iş, bir açıdan mühendislik faaliyeti olsa da; toplumsal, mekânsal, siyasal ve ekonomik koşullardan bağımsız düşünülemez.
Toplumların gelecek stratejilerinin önemli bir yapıtaşı olması bakımından hedeflerin gerçekleştirilmesi de sağlıklı planlama faaliyetlerine bağlıdır.
Biz Alaşehir Belediyesi olarak bunun önemini biliyor, inanıyor ve daha profesyonel olarak uygulamak istiyoruz. Sizler, kuruluşunuz olan 1882 yılından bu yana, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak, Şehir ve Bölge Planlama alanında, planlamanın teorisyeni, düşünürü, fikir üreteni olarak; bizler de uygulayıcısı, yapımcısı olarak planlamanın içerisinde yer alıyoruz. Hedefimiz ortak; içinde yaşadığımız çevreleri, yerleşim yerlerini, şehirleri daha yaşanabilir kılmayı amaçlıyoruz.
Bunu yaparken doğanın bize sunduğu kaynakları, gelecek kuşaklara da kalacak şekilde akılcı kullanmayı, kültürel mirası ve tarihi değerleri korumayı, eşitlikçi ve hoşgörülü olmayı da kendimize ilke ediniyoruz.
Üniversitenizin temel misyonuna baktığımızda, “bilimsel çalışma yapmak ve bunu toplumun gelişmesi yararına kullanımını yaymaktır” diyor. Ve yapılan Alaşehir Atölye çalışması ve ardından düşünülen planlamalar da bunu destekliyor. “Ayrıca okulunuzun boğaza nazır, denize sıfır konumu, önünüzde hoplayıp zıplayan yunusları izlemek her şeye bedel…”
90’a yakın genç Şehir Plancısı beynin ve birbirinden değerli hocalarımızın Alaşehir’i çalışması bizler adına gurur verici bir olay, emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıran en temel özellik bence; sadece teknikten ziyade sosyal ağırlıklı bir eğitim vermesidir diye düşünüyorum. Her yıl farklı yerleşim alanlarına düzenlenen teknik geziler, eğitimin en ayrıcalık sağlayan ve en zevkli kısmı olmalı. Farklı yerleri gezip görme şansı elde eden öğrenciler; yüzlerce ve hatta binlerce fotoğraf çekip, sürekli sokaklarda insanlarla iletişim halinde olup, farklı hayatların birer parçası oluyor.
Benim şehrim de böyle oldu… Ve biz bundan çok memnunuz. Bir de bakmışsınız hayatta gitmeyi planlamayacağınız bir yerde -birçokları için Alaşehir’e gitmeyi düşünmedikleri gibi-, çok farklı yaşam koşullarına sahip insanlarla sohbet ediyorsunuz. Belki yaşarken anlamıyorsunuz ama gerçek anlamda hayata ve insan olmaya dair sizi bir adım ileriye taşıyacak bir süreç yaşıyorsunuz. Ardından birazdan birlikte gezeceğimiz, birbirinden harika ÂLÂ Şehir resimleri ortaya çıkıyor.
Evet, bizleri bu sergi vesilesi bir araya getiren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin değerli hocalarına, yöneticilerine, emeği geçen tüm çalışanlarına, özellikle de Alaşehir Atölye çalışmasında fedakârca çalışan Sayın İclal Kaya Altay Hanımefendiye, Tüm şartlara rağmen, zevkle ve karınca gibi çalışan değerli öğrencilere, heyecanımıza ortak olup Alaşehir’den gelen arkadaşlarıma, İstanbul’da yaşayan çok kıymetli hemşerilerime, katılımlarından dolayı tüm konuklarımıza tek tek teşekkür ediyorum. Bu birlik beraberliğin hiç bozulmamasını, daha nice güzel birlikteliklerde buluşmayı temenni ediyor, hepinize şükranlarımı sunuyorum.”