Alaşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Plancısı Esra Bozan, 2009 yılında İzmir 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından uygulamaya konulan “SİT” kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bozan, “İlçemiz 1/1000 Uygulama İmar Plan sınırları içerisinde; 23 hektar I. Derece Arkeolojik Sit Alanı, 7 hektar II. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve 125 hektar III. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunmaktadır. Alaşehir toplamda 155 hektarlık bir alan Sit alanı sınırları içerisinde yer almaktadır.”dedi.
Alaşehir Belediyesi’nin 2009 yılından bu tarafa Koruma Planları’nın belediyeye devri konusunda çeşitli girişimlerde bulunduğunun altını çizen Alaşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Plancısı Esra Bozan, “II. kısım 17.04.2008 tarihinde Etüt Proje’ye ihale edilmiş olup 14.03.2013 tarih 1986 sayılı karar uyarınca ‘Mevzuata uygun olarak hazırlanacak jeolojik-jeoteknik etüt raporu ve eklerinin kurulumuza iletilmesinden sonra Philedelphia Antik Kenti I. II. ve III. derece arkeolojik sit alanına ilişkin hazırlanan 1/5000 Ölçekli I. Etap Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli I. Etap Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve eklerinin kurulumuzca değerlendirileceği kararı alındı. Özetle jeolojik-jeoteknik etüt raporlarının hazırlanmasının ardından (tahminen 1 ay süre) şemada I. Kısım olarak yer alan alanın Koruma Amaçlı İmar Planı’nın onaylanması beklenmektedir.”dedi.
Alaşehir’in sit alanlarıyla ilgili olarak detaylı bilgiler de veren Bozan, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“ II. Kısım için koruma amaçlı imar planı alanın Koruma Amaçlı İmar Planının tamamlanması hedeflenmektedir.
Koruma Amaçlı İmar planının onaylanması ne anlama gelir?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 648 sayılı kanun hükmünde kararname gereğince, koruma planı yapılıncaya kadar I. Derece Sit Alanlarında; Bilimsel kazı dışında herhangi bir uygulama yapılamaz.
Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için Müze Müdürlüğünün görüşüyle konu Koruma Bölge Kurulu’nda değerlendirildikten sonra Kurul kararına göre uygulama yapılacaktır.
III. Derece Sit Alanlarında ise,
İlgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarının Koruma Bölge Kurulu’nca değerlendirilmesinden ve Kurulumuzun uygun görüşünün alınmasından sonra yeni yapı yapılabilir.
Yapılar h. Max 6.50m (2 kat) yüksekliği ve TAKS 0.40’ı geçemez. Yapılara ilişkin mimari projeler Koruma Bölge Kuruluna iletilip, Kurul tarafından uygun bulunmadan yapı ruhsatı verilemez.
Ruhsatlı tescilsiz yapıların bulunduğu parsellerde yeni inşaat istemlerinde, mevcut yapının yıkımı, ilgili müze müdürlüğü denetiminde, yüzey toprağına müdahale edilmeksizin gerçekleştirilebilir.
Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanıp, Koruma Bölge Kurulu’nca uygun bulununcaya kadar III. derece arkeolojik sit alanındaki tamirat-tadilat uygulamaları dışında kalan tüm uygulamalarda Koruma Bölge Kurulu görüşü alınacaktır.
Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının, bunların koruma alanında kalan veya tescilli taşınmaz kültür varlıklarına bitişik ve aralarından yol geçse dahi tescilli yapı parseline cephe veren ruhsatlı tescilsiz yapıların tamirat ve tadilatı ilgili mevzuat gereğince Koruma Bölge Kurulu iznine tabidir.
Taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Koruma Bölge Kurulundan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ayırma (ifraz) yapılabilir.
Koşullarının, koruma amaçlı imar planı yürürlüğe girinceye kadar geçerli olacak geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
Koruma Amaçlı imar planı hazırlanıp koruma kurulunca onaylanıncaya kadar Alaşehir kent merkezindeki yapılaşma geleceği yukarıdaki geçiş dönemi koşullarına tabi olmak zorundadır.
Ancak Koruma amaçlı imar planını hazırlanıp, onaylandıktan sonra yeniden yapılan binalar için sondaj kazısının yapılması kaçınılmaz olsa da imar durumu almak, gibi birçok imar ve yapılaşma koşulları onaylanacak olan planda tanımlı olacağından belediyenin yetkisinde olacaktır. Bu da sit alanı içindeki imarla ilgili bürokrasi yükünün şimdikinden çok daha az olmasını sağlayacaktır”