ALAŞEHİR BELEDİYE ZABITASI, HEDEF ÇITASINI YÜKSELTTİ

ALAŞEHİR BELEDİYE ZABITASI, HEDEF ÇITASINI YÜKSELTTİ

       Alaşehir Zabıta Müdürlüğünün, gıda imal eden işyerlerinde yaptığı denetimlerin bu sefer ki durağı simit fırınları oldu. Üretimin yoğun olduğu akşam saatlerine denk getirilen denetimlere, Alaşehir Belediyesinde görevli Çevre Mühendisi Sultan Yılmaz’da katıldı.

       Zabıta ekiplerince yapılan kontrollerde;  imalata dahil edilen ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilirken, ruhsat, gramaj ve hijyen konularına da bakılarak; Çevre Mühendisince de sulu bacalar ile simit fırınlarında kullanılan her türlü kimyasallar incelendi.

       Zabıta Müdürü Erol Kacar tarafından söz konusu denetimlere ilişkin yapılan açıklamada : “ Belediye Başkanımız Sayın Dr. Gökhan Karaçoban’ın talimatlarıyla, bundan böyle zabıta ekiplerince gerçekleştirilen kontrollere, belediyemiz bünyesinde istihdam edilen branşlarında eğitim almış çevre, inşaat, ziraat ve makine mühendisleri ile veteriner hekimin yanı sıra iş güvenliği uzmanlarının da katılımlarıyla eski geleneksel usullerin yerine daha bilimsel metotlar kullanılarak üretimde ki kalite ile tüketimde ki güven çıtasının çok daha verimli olmasının hedeflendiği” söylendi.

Bundan böyle zabıta ekiplerince icra edilen geleneksel denetimlerin yerine daha bilimsel metotlarla  icra edilen faaliyet konularına göre belediyemiz bünyesinde istihdam edilen hakim inşaat, makina, çevre mühendislerinin yanı sıra veternier hekimler ile iş güvenlüuzman  Belediye Başkanımız Sayın Dr. Gökhan Karaçoban’ın talimatlarıyla bundan böyle çıkılan denetimlere gıdayla ilgili konularda ki hassasiyetlerine binaen ilçemiz halkının sağlıklı, güvenilir ve izlenilebilir ürünler tüketmesi adına yapılan denetimlerde bundan böyle çıkılan kontrollerde çevre mühendisi, veteriner hekim ile Başkanlık Makamının toplum sağlığıyla ilgili hassasiyetleri doğrultunda gıdayla alakalı konularda ki denetimlerin aralıksız devam edeceğini Görülen lüzum üzerine startı akşam saatlerinde veAkşam saatlerinde start alan denetimlere bizzat kendisi de katılan Zabıta Müdürü Erol Kacar’ın yanı sıra Düzce Belediyesi tarafından çeşitli alanlardaki denetimler sürdürülüyor. Zabıta müdürlüğü tarafından kış ayları içinde kalorifer kazanlarının denetimlerinin ardından, lokanta ve özellikle gıda sektöründe çeşitli iş kollarına ilişkin denetimlerini sürdürüyor. Bunun için oluşturulan ekipler sabahın erken saatlerinden itibaren simit üretimi yapan fırınları denetlediler. Üçer kişiden 5 ekip halinde oluşan Zabıta ekipleri eş zamanlı olarak fırınlarda iş yeri ruhsatı, çalışanların genel durumu, hijyenik koşullar, tarifeler, gramajlar başta olmak üzere birçok kriterlerde kontrol yaptılar. Zabıta Müdürü Muhsin Demirtaş eksiklikleri tespit edilen simit fırınları hakkında işlem yapıldığını belirtti ve "Vatandaşlarımızın en çok kullandığı gıda ürünlerinin başında ekmek ve simit geliyor. Tüketimin böylesine yoğun olduğu gıda ürünlerinin denetimi de bizim için önemlidir. Bu nedenle belediye sınırlarımızda bulunan birçok simit fırını denetlenerek gerekli uyarılar yapılmıştır" dedi.

Adapazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, simit fırınlarında gramaj, ruhsat, fiyat ve hijyen denetimi yaptı.

   Zabıta Müdürlüğü ekipleri, hijyen kuralları ve sağlıklı gıda tüketimine yönelik yaptığı denetimlerinde, imalathanede istenilen şartlara uygunluk, malzemelerin son kullanma tarihi gibi kontroller yaparak,  halkın sağlığına tehlike arz edebilecek olumsuzlukları konusunda uyarıda bulundu.

UYARI YAPILDI

   Adapazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü personeli fırınlarda, gramaj, ruhsat ve fiyat tarifesi denetimi yaptı. Simit üretimi yapan işletmelerin denetiminde hassas davrandıklarını kaydeden Zabıta Müdürü Sıtkı Meyvalı, “Vatandaşlarımızın en çok kullandığı gıda ürünlerinin başında ekmek ve simit geliyor. Sabahları işe gidenler genellikle kahvaltılarında simit ve çayı tercih ediyor. Tüketimin böylesine yoğun olduğu gıda ürünlerinin denetimi de bizim için önemlidir. Bu nedenle belediye sınırlarımızda bulunan birçok simit fırını denetlenerek gerekli uyarılar yapılmıştır” dedi.

Denetimlerde işyeri açma ve çalışma ruhsat şartları, simit gramajları, fiyat tarifeleri, teknik ve hijyenik şartlar ile diğer hususlar hakkında kontroller yapıldı.

FIRINLARA CEZA UYGULANDI

Denetimlerle ilgili açıklama yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, yapılan denetimlerin vatandaşların sağlığı açısından önemine vurgu yaptı. Eşkinat, “Süleymanpaşa’da yaşayan 180 bin vatandaşımızın sağlık ve huzurunu düşünerek çeşitli alanlarda denetimlerini arttıran ekiplerimiz bugün de simit fırınlarını denetledi. Ruhsat ve Denetim Müdürlüğümüz ile Zabıta Müdürlüğümüzün birlikte yürüttüğü çalışmada eksikleri olan işletmelerimize eksiklerini tamamlamaları için süre verirken sağlık açısından riskli gördüğümüz fırınlara da gerekli idari ve cezai yaptırımlar uygulandı. Halkımızın sağlıklı gıdalar tüketmesini esnafımızın ürünlerini doğru şekilde vatandaşlarımıza ulaştırmasını sağlamak amacıyla ekiplerimizin denetimleri sürecek.” diye konuştu.

"Denetimleri, hiçbir zaman insanlara ceza yazmak için yapmıyoruz. Bizim amacımız işletmelerin durumlarını iyileştirmek yönünde çalışmalar yapmaktır. Bunun mükafatını da bugünlerde yapmış olduğumuz denetimlerde daha iyi görüyoruz. Fırınlarımızın hepsinde bakmış olduğumuz 3 temel ilke var. Personel hijyeni, gıda hijyeni, gıdada kullanılan malzemelerin hijyeni. Çalışan personelleri gerçekten de belli bir safhaya getirmiş bulunuyor. Alınan malzemeler konusunda da büyük sıkıntıların hepsi atlatıldı. Personelin dinlenme, soyunma yerlerinden kılık kıyafetine kadar hepsini denetliyoruz. Üretim anında kullanılan malzemelerin de gıda kodeksine uygun olan malzemeler olmasına dikkat ediyoruz. Paslanmaz malzemeler ve mermer şeklinde olan malzemelerin kullanılmasını istiyoruz. Bu kaliteye belli bir süreçten geçilerek gelindi. Bugünkü denetimlerde bütün iş yerlerine biz tutanak tutuyoruz. Her gittiğimiz iş yerinin iyi yönlerini de belirterek, kötü yönlerini de belirterek elimizdeki forma işliyoruz. Daha sonrada bunları puanladeğerlendirmesini yapıyoruz. Kalitesiz yerlere ne kadar cezai müeyyide uyguluyorsak, kaliteli yerlere de o kadar mükafat veriyoruz.

Karacabey Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Belediye Gıda Mühendisi Elçin Okumuş ile birlikte gerçekleştirdiği denetimlerde simit fırınlarında gramaj ve genel temizlik kontrolleri yaptı. Yapılan denetimlerde halk sağlığını tehdit edecek düzeyde koşullara rastlanılmazken, denetimlerin süreceği kaydedildi.

Zabıta Müdürlüğü ekiplerince yapılan kontrollerde bu kez simit fırınları denetimden geçirildi. Ekipler yaptıkları denetimlerde üretilen simitlerin gramajını, kullanılan malzemelerin hijyenik ortamlarda tutulması ve işlenmesinin yanı sıra çalışanların kılık kıyafet ve kişisel temizliklerine dikkat etti.

Tespit edilen noksanlıklara istinaden ihtarname verilirken, bu işletmelerin belirlenen süre içerisinde eksiklerini yerine getirmeleri için zabıta ekiplerince tekrar denetleneceği kaydedildi.

SİMİT FIRINLARI VE UNLU MAMULLER DENETLENDİ

Tarsus Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından unlu mamul imalathaneleri ve simit fırınları denetlendi.

Tarsus Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından şehrimiz genelinde faaliyet gösteren unlu mamul imalathaneleri ve simit fırınlarında halkımızın tüketimine sunulan tüm ürünlerin, üretim ve satış koşulları yerinde denetlendi.

İşletmelerin genel temizliği, gıdaların üretiminde kullanılan ham madde ve malzemeler, personel sağlık karneleri, etiket ve ruhsatlar kontrol edildi.

Yapılan denetimler sonucunda halk sağlığını etkileyecek şekilde üretim zincirinde genel temizliğe önem vermeyen hijyen, üretim şartları, tanıtıcı etiket ve çalışanların sağlık karneleri konusundaki eksikliklerden dolayı kurallara uymayan işyerlerine tebligat düzenlendi.

Tarsus Belediye Başkan Vekili Hikmet Avşar’ Denetimlerimiz sürecektir. Halkın sağlığıyla oynayan işletmelere gerekli müdahaleyi yapacağız ve halkımızın maddi açıdan zarara uğratılmasına müsaade etmeyeceğiz.’ Dedi.

Yapılan denetimlerde, fırınlarda üretilen simit ve poğaçaların gramajlarının yanı sıra sağlık şartlarına uygun olup olmadığı kontrol edildi.

Zabıta ekipleri, kontrollerde 4 imalathaneden 2'sine, temizlik ve hijyen kurallarına uygun üretim yapmadıkları için 1 hafta noksanlıklarını gidermek için ek süre verdi. Diğer imalathaneye ise suç zabtı tanzim edilerek, gerekli cezai işlem uygulanması için encümene havale edildi. İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürü Yunus Sandalı, "İlkadım ilçesinde hizmet veren başta ekmek fırınları olmak üzere bütün gıda imalathanelerine sürekli olarak denetim yapıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığını hiçe sayanlara fırsat vermiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımıza da büyük görev düşüyor. Aldıkları unlu mamullerin gramajlarının düşük veya temizlik şartlarının uygun olmadığını gördüklerinde, vatandaşlarımız 'ALO 153' numaralı telefondan bizlere ulaşabilirler." dedi.

hedef_citasini_yukseltti-1hedef_citasini_yukseltti-2hedef_citasini_yukseltti-3hedef_citasini_yukseltti-4hedef_citasini_yukseltti-5hedef_citasini_yukseltti-6